A nagy népszerűségnek örvendő Csucsu Edelényben született és a helyi Spartacus, majd a Bányász csapatában kezdte a karrierjét. Sokak szerint Edelényből hozta magával a keménységét. A katonaidejét a Honvéd Papp József SE labdarúgójaként töltötte. A leszerelése után került Diósgyőrbe. 

A kezdetekre így emlékezett Káli István, aki még az edelényi időszakban volt játszótársa. 

Barátkozó típus volt, vidám természetű, szerette a mókát. Amikor edzésen trükközött a labdával, körbeálltuk, és csak ámultunk, olyan dolgokat művelt a szemünk láttára. Bányász csapatunkat egy alkalommal a Német Demokratikus Köztársaságba hívta meg egy testvércsapat. Jancsi jól cselezett, kiválóan látott a pályán, és remekül dirigálta a csapatot a meccseken. Német barátaink egyszerűen csak "Futballprofesszornak" nevezték el a meccs után.
(amigeleken.hu - Csucsura emlékezünk - 1. rész)

Görgei János egy Honvéd elleni mérkőzésen mutatkozott be a Diósgyőr színeiben, hogy aztán 16 éven át meghatározó tagja legyen a csapatnak. Azonban fiatal korában nem csak a DVTK, hanem egy fővárosi csapat érdeklődését is felkeltette a technikás középpályás. A Vasas azonban hiába kereste meg hamarabb Görgeit, a DVTK hívó szavára mondott igent. 
Teltek-múltak az évek a fiatal középpályásból rutinos játékos lett, aki nélkül szinte elképzelhetetlen volt a DVTK összeállítása. Szabó Géza, a vasgyáriak sikeredzője is a csapat nagy értékei közé sorolta őt.

Nagy játékintelligenciával rendelkező játékosnak tartották Görgeit, aki mindemellett kemény és harcos labdarúgóként nem félt senkitől. A pálya bal oldalán minden poszton játszott. Ahogy múltak az évek, úgy került egyre hátrébb a csapatban, végül balhátvédként szerepelt. Óriási lövőerejét ma is emlegetik az egykori társak, több gólt szerzett szabadrúgásból. Meghatározó tagja a kétszeres kupagyőztes, bronzérmes csapatnak. 

A játszótársak közül Váradi Ottóval volt a legjobb barátságban. Sokat ugratták egymást az évek során, az edzéseken sem kímélték egymást. Váradi Ottó lánya, Zsanett így emlékezett Görgei Jánosra.

Apu révén állandóan a stadion környékén voltunk, sok időt töltöttünk felnőttek között és sokat voltam Csucsu közelében is. Nekem ez volt természetes.
Mindenki szeretett minket, nagyon sokan vettek körül kedvességükkel, szeretetükkel, mégis, minden jóindulatuk ellenére a felnőttek valahogy olyan távoliak voltak. Közöttük "viselkedni" kellett és hiába próbáltak jópofák és menők lenni, mindig az volt az érzésem, hogy igazából fogalmuk sincsen a gyerekek világáról.
Sokat gondolkoztam rajta, miért szerettem Csucsut annyira, mitől volt olyan különleges nekem. Azért, mert Csucsu más volt! Ő úgy tudott velem beszélgetni, játszani, vagy csak úgy lenni, mintha a legjobb gyerek barátom lett volna. Ő volt az egyetlen, akivel soha nem kellett "viselkednem", akivel annyira természetes volt együtt lenni, mintha mindig is így lett volna. Azt hiszem, szinte sajátjaként szeretett.

(amigeleken.hu - Rázd a picsód Jáni - 2. rész)

A klub a legnagyobb sikereit élte át ebben az időszakban. Két Magyar Népköztársaság Kupa- győzelem, bajnoki bronzérem. Diósgyőri labdarúgókra épült az olimpiai válogatott. Élmény volt ekkor piros-fehérben pályára lépni. 

Ám a dicső korszak véget ért. A nyolcvanas évek elején a DVTK a bennmaradásért küzdött, akárcsak a Dr. Puskás Lajos által vezetett 1982/1983-as szezonban. Ennek végén foglalta össze a bajnokságban történeteket az immár a hátvédsorba vezényelt játékos.

Görgei János harminckét esztendős, egész labdarúgó pályafutása Borsod megyéhez köti. Edelényben kezdett, majd a Papp J. SE-től került a DVTK-hoz, ahol azóta is az együttes erősségei közé tartozik. Balszélsőt, baloldali középpályást játszott sokáig, mostanában került a balhátvéd helyére. Hogy milyen sokoldalú játékos, azt a szokatlan poszton is megmutatta.

- Nehéz évünk volt - mondta. - Már esztendők óta ott lebeg felettünk a kiesés árnyéka. A folytonos kiesés elleni harc felőrli az ember idegeit, nincs egy pillanat nyugalom ilyenkor. Remélem, hogy a következő bajnokságban több szerencsénk lesz, s nem kell majd a kieséstől tartanunk. Ehhez azonban néhány jó játékost kellene leigazolnia a DVTK-nak, márpedig ez az utóbbi időben egyszer sem sikerült. Remélem, most másképp lesz!
(Labdarúgás - 1983. július, Görgei ősszel is tavasszal is)

Görgei János veseproblémái miatt 35 évesen fejezte be a labdarúgást. Összesen 386 bajnoki mérkőzésen szerepelt piros-fehérben, ezeken 29 gólt szerzett. (Az NB I.-ben 291/20, a másodosztályban 95/9 a mérlege.) Az MNK-ban 58 mérkőzésen lépett pályára, ahol 18 gólt ért el. Nemzetközi találkozókon (UEFA, KEK) is játszott. Kétszeres MNK győztes (1976/1977, 1979/1980), bajnoki bronzérmes (1978/1979), a másodosztály bajnoka (1973/1974). 1975-ben játszott a felnőtt válogatottban a Koreai NDK B-válogatottja ellen (nem hivatalos mérkőzés), illetve az NB I/B-s ligaválogatottban 1973-ban. Pályafutása befejezése után a klub korosztályos csapatainál is dolgozott edzőként.

Elhunyt Görgei János
Június 19-én, negyvenhét esztendős korában elhunyt Görgei János, az egykori DVTK aranycsapatának tagja. Temetése csütörtökön 14 órakor lesz Edelényben.
A népszerű "Csucsu" igazi bohém volt. A zöld gyepen szó szerint fazont szabott, nem lehetett túljárni az eszén - később a pályán kívül sem. Ez utóbbiról egy történet, még dr. Puskás Lajos edzősége idejéből... A tréner nem kedvelte a hosszú utakat, kiváltképpen a dunántúli kirándulásokat. A buszban állandóan aludt, ezért a járműben esténként nem engedte felkapcsolni a villanyt. Görgei viszont szenvedélyes kártyás volt és a sötétség sem fogott ki rajta. A táskájából elővett néhány elemlámpát, felkötötte a csomagtartóra és órákig ultizott.
Negyvenhét évesen elveszítette a legnagyobb partit...

(Nemzeti Sport, 1998. június 23.)

Nyugodj békében, Csucsu! Emléked megőrizzük! 

Névjegy

Név: Görgei János
Születési idő: 1951.01.05.
Születési hely: Edelény
Halálozási idő: 1998.06.19. (47 évesen)

A sorozat korábbi részei