Még tavaly októberben járt Diósgyőrben Bánki Erik, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagja, akit a DVTK részéről Leisztinger Tamás, a diósgyőri klub háttértulajdonosa, és Sán­tha Gergely, az NB I-es labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaság többségi tulajdonosának ügyvezetője fogadott. Azzal a céllal, hogy meggyőzzék a futballmogult sportágfejlesztési elképzeléseik létjogosultságáról, arról, hogy TAO-s forrás felhasználásával 2 milliárd forintból edzőközpontot építhessen az élvonalbeli csapatot működtető DFC Kft. A látogatás után nem sokkal megkapták erre a felhatalmazást, és mivel az utóbbi időkben, a 8 milliárdos DVTK stadion megépítése mellett erről a „kisebb” projektről is többször szó esett, így arra kértük Sántha Gergelyt, hogy mondja el, mire fordítják ezt az összeget, ennek keretében milyen tartalmi elemek épülnek meg Diósgyőrben és mikor.

Leisztinger Tamás, Bánki Erik és Sántha Gergely Diósgyőrben (Fotó: Szabó Gábor)

 

- Egy hosszabb előkészítési időszakot követően, idén tavasszal indítjuk el a program megvalósítási részét, amely alapján az előzetes számítások szerint 2,3 milliárd forint értékben épülnek a diósgyőri sportligetben európai színvonalat képviselő utánpótlásképző létesítmények - válaszolta Sántha Gergely. - Első lépésként az utánpótlás központ főépülete készül el, amelyben irodák, edzőterem, tantermek, étkező és egyéb funkcionális terek kapnak helyet. Ezt követően, ahogy a rendelkezésre álló TAO-keretet fel tudjuk tölteni, a következő fázisokban az edzőpályák, vagyis a szabadtéri edzőfelületek kialakítása történik meg, ezekből remélhetőleg idén is valósulnak meg elemek. Mivel egy nagy volumenű beruházásról beszélünk, a labdarúgó szövetséggel folyamatosan egyeztetünk, és most úgy tűnik, hogy megközelítőleg egy hónapon belül elkezdődhet az építkezés, ami nem fogja zavarni a jelenlegi pályák használatát. Az infrastrukturális feltételek megteremtése terén ez az első jelentős lépés, amit rövid időn belül megvalósítunk, de nem ez az egyetlen, mert nem kizárólag labdarúgásban gondolkodunk.

A többi sportágra is gondolnak

Természetesen kíváncsiak voltunk arra, hogy melyik sportággal kapcsolatban vannak még fejlesztési terveik.

- A DVTK-nak nemcsak a futball lába kell, hogy erősödjön, hanem a többi diósgyőri sportágé is - válaszolta Sántha Gergely. - Ezek közül a női kosárlabda jelenleg az egyik legjelentősebb, létszámát, utánpótlásbázisát és a közönség érdeklődését tekintve. Örömteli, és úgy gondolom, egyedülállónak is nevezhető, hogy a legutóbbi hazai bajnokin pár hely híján megteltek a lelátók, valamint, hogy a múlt hét végén Győrben is számos DVTK-drukker segítette a fontos győzelem elérésében a csapatot. Viszont a többi DVTK-s sportágunk, a sakk, a birkózás, a futsal is ugyanilyen fontos a számunkra, és nem mellékesen középtávon az a célunk, hogy a városban és a megyében komoly hagyományokkal rendelkező egyéni olimpiai sportágak sportolói is a DVTK zászlaja alatt versenyezhessenek, és hogy segítsünk megteremteni a működésükhöz szükséges szervezeti, infrastrukturális és gazdasági kereteket is. Így a sportolóknak és a szakmai stábnak csak a sportszakmai munkával kell majd foglalkozniuk, és nem utolsósorban kiaknázhatjuk azokat a szinergia lehetőségeket is, mint a labdarúgással és a kosárlabdával közös rehabilitációs, egészségügyi, kondicionális és táplálkozástudományi háttér kihasználása. Természetesen ezekben az ügyekben a sportági szakszövetségekkel, valamint a helyi egyesületekkel is egyeztetünk, valamint a DVTK ez irányú stratégiáját a Magyar Olimpiai Bizottságnak is bemutattuk, akik szintén támogatásukról biztosítottak minket. Amennyiben ezen törekvéseink megvalósulnak, akkor Borsod megye határain is túlnyúló, az észak-magyarországi régió jelentős részét lefedő „multisportklub” jöhet létre, ahol az eddig a futball és a kosárlabda felépítésében megszerzett tapasztalatokat és kapcsolatrendszert a DVTK ernyő alá csatlakozó egyéb sportágak építésében is kamatoztathatjuk. Azonban ahhoz, hogy ez a munka sikeres legyen, nem csak a szűken vett DVTK menedzsment, és egy-két közreműködő szükséges, így ebben az építkezésben is szeretnénk támaszkodni például a DVTK mellett működő tanácsadó testület munkájára.

A tanácsadó testületről

Ezzel a felvetéssel kapcsolatban kikerülhetetlen volt az a kérdés, hogy menyire volt szerencsés a Tanácsadó Testületbe „bevenni” Csöbör Katalin országgyűlési képviselőt, annak tükrében, hogy „beválogatása” után egy olyan fotó járt körbe az interneten, amelyen ferencvárosi drukkerekkel látható.

– Örülök, hogy ez is szóba került, mert így a tanácsadó testülettel kapcsolatban néhány fontos alapinformációt megoszthatok – mondta Sán­tha Gergely, majd így folytatta: – Ebbe a testületbe elsősorban olyan, a helyi gazdasági, társadalmi és politikai életben megfelelő súllyal rendelkező személyek kerültek be, akik karitatív jelleggel, társadalmi munkában segítik törekvéseinket, a tanácsaikkal, kapcsolataikkal, munkájukkal a klub céljainak elérését. A szerepet vállaló személyek és a DVTK vezetői közötti szoros kapcsolat felgyorsíthatja a klub és a környezete közötti információcserét, transzparensé teszi a működésünket. Ugyanakkor a tanácsadó testület létszáma nem kötött, nincs befagyasztva, azok kerülnek be, akikkel kapcsolatban úgy érezzük, hogy hathatós segítséget tudnak nyújtani, és eddig is közreműködtek a DVTK építésében. Csöbör Katalin is ilyen személy, aki igaz, hogy eddig nem került reflektorfénybe a DVTK-val kapcsolatosan, de klubszinten már több éve jó kapcsolatot ápolunk vele, és tudjuk róla, hogy a Diósgyőr oldalán áll. Ezen felül akár a DVTK régiós utánpótlásbázisának növelése, akár stadionberuházás, akár az utánpótlásközpont építésének témakörben rendkívül hasznos segítséget nyújtott a DVTK számára. Így, mivel az elmúlt egy évben számtalan tettével igazolta segítőkészségét, felmerült a gondolat, hogy kérjük fel őt arra, legyen a tanácsadó testület új tagja, és ezúttal is köszönöm neki, hogy elvállalta ezt a szerepet.

- Berecz Csaba -

DVTK labdarúgó edzőközpont: mi lesz itt?

  • edzőközpont épület (irodák, edzőterem, tantermek, étkező stb.)
  • üzemeltetési épület
  • parkoló
  • pályák
  • 5 db füves nagypálya (ebből 3 db új épül) - vízelvezető rendszerrel, automata öntöző rendszerrel, pályavilágítással
  • 3 db műfüves nagypálya (ebből egy 1 építés, 1 felújítás) - vízelvezető rendszerrel, pályavilágítással
  • 1 db műfüves félpálya, sátortetővel - vízelvezető rendszerrel, pályavilágítással
  • 2 db műfüves futsalpálya (ebből 1 db új épül)
  • 1 db műfüves grundpálya - vízelvezető rendszerrel, pályavilágítással, palánkkal
  • 2 db műfüves lábteniszpálya - vízelvezető rendszerrel, pályavilágítással
  • 1 db homokos pálya - világítással
  • füves edzőterület - automata öntöző rendszerrel

Forrás: Borsod Online

Szólj hozzá a DVTK hivatalos facebook oldalán!